Erfgoednetwerk

Iedereen die met erfgoed van het Waasland bezig is, behoort voor de Erfgoedcel Waasland tot het Wase erfgoednetwerk: vrijwillig of professioneel, voltijds of maar twee uur in de week, in een vereniging of alleen.

Iets concreter: het Wase erfgoednetwerk, wie zijn dat allemaal?

  1. Dat zijn de tien steden en gemeenten die samen Interwaas vormen. Zij stippelen een beleid voor cultureel erfgoed uit en zetten daar middelen en personeel voor in. Ze maken de werking van de Erfgoedcel Waasland mee mogelijk.

  2. Dat zijn alle ‘spelers’ op het cultureel-erfgoedveld: heem- en oudheidkundige kringen, musea, archieven, documentatiecentra, erfgoedverenigingen, lokale/regionale erfgoedwerkingen, individuen…

  3. Dat zijn óók mensen die op het eerste gezicht niets met erfgoed hebben. Op het tweede gezicht hebben ze dat wél: in veel sectoren speelt erfgoed een rol of wilt men ‘iets met erfgoed’ doen. Denk aan cultuur, jeugd en onderwijs (scholen, jeugdverenigingen), welzijn (woonzorgcentra, ouderenverenigingen), het bedrijfsleven, toerisme… Je staat ervan versteld hoeveel mensen wat hebben met erfgoed. Wij allemaal, eigenlijk.

Op een rijtje

Hier zetten we de cultureel-erfgoedspelers in het Waasland op een rijtje:

Archeologie, landschappen, gebouwen en monumenten vormen de aparte categorie van onroerend erfgoed. Daarvoor is onze partner Erfpunt verantwoordelijk. Meer over de verschillende soorten erfgoed vind je bij Over ons.

De erfgoedkaart

De Erfgoedkaart toont alle erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Staat jouw organisatie er niet bij? Dan kan je je aanmelden via dit formulier.