Projecten

Lopende projecten

Dit zijn de momenteel lopende projecten die de erfgoedcel organiseert of ondersteunt.

Straffe vrouwen-uitgelicht2

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen drukten hun stempel op onze regio. Op 8 maart 2024 lanceren we een belevingsparcours dat je leidt langs vijf erfgoedsites in Beveren, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster. Het stelt je voor aan vijf straffe vrouwen, van jonkvrouw tot dienstmeid.

Karel Heirbaut-thumbnail

Eind 2024 verschijnt de publicatie Waaswaarts, die voor het eerst de migratiegeschiedenis van het Waasland in kaart brengt vanaf de naoorlogse periode tot en met de superdiverse maatschappij van vandaag. Het boek gaat uit van een breed onderzoek dat in 2022-2023 werd gevoerd door twee historici.

LOGO_WAAHZ_WIT

Op 20 december 2024 verscheen het zevende nummer van een gloednieuw Waas magazine voor cultuur en erfgoed: WAAHZ! Dit gratis magazine is een initiatief van Cultuurtuin WAAS, de Erfgoedcel Waasland en Interwaas, in nauwe samenwerking met de 7 Wase steden en gemeenten.

Wase Erfgoedprijs

Met de Wase Erfgoedprijs vestigen de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt de aandacht op bijzondere erfgoedprojecten in het Waasland. We zoeken afwisselend naar cultureel-erfgoed- en onroerend-erfgoedprojecten. Lees hier over de huidige editie of bekijk de hoogtepunten van het vorige jaar.

Ontwerp zonder titel (2)

Schattenjagers, zet je schrap! De Erfgoedcel Waasland lanceert de reeks de ‘Wase erfgoedkist’. In elk deel ontdek je een ander stukje erfgoed in en uit het Waasland. In deze reeks verschenen al ‘Schatten met pootjes’ en ‘Leve(n)de kapellen!’. 


Liefskenshoek

Samen met vijf andere erfgoedcellen brengen we vanaf 2024 het militair erfgoed in en om Antwerpen onder de aandacht. We stellen artistieke creaties open voor het publiek op verschillende forten en andere vroegere verdedigingswerken. Kom genieten van open ateliers, wandel- en fietstochten en nog veel meer!

Thijs_NT (3)

Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo bouwen samen met een resem organisaties een project uit dat het Vlaamse krantenerfgoed digitaliseert, ontsluit en archiveert. Het project zal via een centrale toegang digitale krantencollecties beschikbaar stellen voor een breed publiek.

Natalia-uitgelicht

Je weet pas echt wat thuis betekent, als je het ooit hebt achtergelaten. Dat ondervonden Rose, Natalia, Florin en Teodora, vier nieuwe Waaslanders. Speciaal voor Erfgoeddag 2024 tonen zij in het videoproject Onder/dak hoe ze zich hier thuis voelen. Want wat maakt van een huis een thuis?

Erfgoedklapper 2023

Voor de start van het nieuwe schooljaar in september 2023 geeft de Erfgoedcel Waasland een gloednieuwe scheurkalender uit, vol foto’s uit de Erfgoedbank Waasland en Wase erfgoedtips voor leerkrachten. Elke Wase school krijgt er één cadeau. Gegarandeerd inspiratie voor meer erfgoed in de klas!

Kasterlee_Staakkapel met Gouden Madonna_Sonja d'Hertefelt_Fotoclub Visueel (2)

Het Waasland telt zo’n 1.500 kapelletjes. Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen: kapelletjes kleuren ons landschap. Tijd dat de gebruiken, tradities en verhalen errond centraal verzameld worden.  Daarom zetten we ons in voor het Wase kapelletjeserfgoed in het kader van het project Kapelletjes in Vlaanderen.

kerkinventarisatie

De erfgoedcel wil samen met de provincie Oost-Vlaanderen de Wase kerkcollecties inventariseren, fotograferen en digitaliseren. Dit vraagt een grote inspanning, want in onze gemeenten zijn er meer dan 50 parochiekerken. Daarom werken we met vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed.

Erfgoedbank Waasland

De Erfgoedbank Waasland verzamelt de rijke collecties uit het Waasland: foto’s, kranten, documenten, kaarten en filmpjes van musea, heemkringen, archieven en privécollecties. Blader per stad of gemeente, verken de thematische expo’s, of ga gericht zoeken en laat je verrassen!

Erfgoeddag 2023 © Femke Vercauteren, 2023

Jaarlijks vieren we op deze hoogdag van de Vlaamse cultureel-erfgoedsector de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van het roerend en immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Ontdek hier het thema van de volgende editie of bekijk de voorgaande jaren.

Stille waters beeldoproep 2

Met het project “Stille Waters.” gaat IOED Schelde-Durme samen met projectpartners op zoek naar informatie over het gebruik en de ligging van vlasrootputten. De verhalen en getuigenissen worden gebundeld in een boek, podcast en tentoonstelling.

20230708_142315

Het erfgoedproject Hilal (Arabisch voor ‘wassende maan’) brengt de diversiteit van het moskee-erfgoed in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht. Het driejarige project is een initiatief van KADOC. Zij werken daarvoor samen met erfgoedspelers en met organisaties van de geloofsgemeenschappen.

Voorbije projecten

Voor een overzicht van onze voorbije projecten, klik hier.

Publicaties

Dit is een selectie van de publicaties die de erfgoedcel uitgaf sinds haar oprichting. De meeste daarvan kan je hier gratis downloaden.

Eind 2024 verscheen Waaswaarts, een gloednieuwe publicatie van de Erfgoedcel Waasland. Deze brengt voor het eerst de naoorlogse migratiegeschiedenis van het Waasland in kaart. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis en maatschappij, of gewoon nieuwsgierig bent naar de verhalen van je buren, Waaswaarts is een must-read!

Klik hier om meer over het boek te ontdekken en een exemplaar te bestellen

 

Met ‘Levende kapellen!’ wil de Erfgoed Waasland een spotlicht zetten op het rijke Wase kapellenerfgoed, de tradities die er zich afspelen en de mensen die zich ervoor inzetten. 

10 bijzondere kapellen uit het Waasland ontdek je hier

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2023 gaven we dit boekje uit vol beestige erfgoedobjecten: één per collectie van de 13 Wase heem- en oudheidkundige kringen.

Voor alle schattenjagers is er deze webversie.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. Het rapport van 2020 is een nieuwe versie van het onderzoek dat voor het eerst in 2008 werd uitgevoerd.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport of hier voor de ingekorte publieksversie.

In het kader van Weerbaar Waasland (zie Voorbije projecten) bracht de erfgoedcel een bronnenpakket uit voor leerkrachten. Het helpt je om de lessen over de Eerste Wereldoorlog een lokale, Wase insteek te geven.

Klik hier om het bronnenpakket te downloaden.

In deze handige brochure stelde de erfgoedcel in de beleidsperiode 2015-2020 de eigen werking voor. Benieuwd waarvoor je bij ons terecht kan? Dan krijg je hier een eerste introductie.

Klik hier om de brochure te downloaden.

Wie kent het landbouwmuseum van de Landelijke Gilde van Stekene? Paul De Schepper inventariseerde elk stuk van de collectie, en maakte er een lees- en kijkboek van.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen in heel wat bibliotheken, waaronder die van Stekene.

Dit eenmalig tijdschrift kadert in het project Verzameldingen (zie Voorbije projecten). Het zet het erfgoed van privépersonen in het Waasland in de kijker, via artikels, interviews, tips en weetjes.

Klik hier om het tijdschrift te downloaden.

Dit boek is deel van het project Potige Polders (zie Voorbije projecten). Maar liefst 13 auteurs buigen zich over allerhande aspecten van de geschiedenis van de Wase polders.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

Dit draaiboek is een praktische handleiding voor een project rond mondelinge geschiedenis in het secundair onderwijs. De erfgoedcel werkte ze samen uit met de Erfgoedcel Mechelen, Lessius Mechelen en FARO.

Het boek is niet langer in druk, maar je kan het ontlenen via de Bib.

In het najaar van 2010 lanceerde de erfgoedcel een essaywedstrijd met de vraag of er zoiets bestaat als een ‘Waaslander’. Vier essays vielen in de prijzen. Je ontdekt ze in een themanummer van de Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas.

Klik hier om het nummer te downloaden.

Dit krantje verscheen bij de eerste lancering van de Erfgoedbank Waasland. Ontdek wat er te vinden is en kom helemaal in de sfeer van het Waasland uit de oude doos.

Klik hier om het krantje te downloaden.

Ben je leerkracht Nederlands in een middelbare school? Deze bundel is voor jou bedoeld! Ze is boordevol suggesties om in de klas creatief aan de slag te gaan met Reynaert en andere schelmenverhalen.

Klik hier om de bundel te downloaden.

Deze bundel bevat het aanbod van Wase erfgoedorganisaties voor het onderwijs, bij datum van publicatie. Laat je inspireren tot allerlei boeiende ontdekkingstochten in het Waasland of in de eigen klas.

Klik hier om de bundel te downloaden.

In het kader van het Waas reuzenjaar bracht de erfgoedcel deze jaarkalender uit. Elke maand stelt enkele reuzen voor, met historiek en weetjes. Achterin vind je een ‘Wie is wie’ van de Wase reuzen.

Klik hier om (een gecomprimeerde versie van) de kalender te downloaden.

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2008 maakte de erfgoedcel samen met Wase lagere scholen een toffe verjaardagskalender, vol foto’s en weetjes. Per maand stellen leerlingen hun favoriete erfgoed voor.

Klik hier om de kalender te downloaden.

Voor 50 jaar Expo ‘58 bundelden de erfgoedcellen hun krachten. Ze interviewden honderden getuigen en verzamelden duizenden foto’s en documenten. Lees het resultaat in dit feestelijk boek.

Je kan het boek ontlenen via de Bib.

Voor 50 jaar Expo ’58 publiceerde de erfgoedcel een eigen onderzoeksrapport. Lees over de Wase bedrijvigheid op de beroemde wereldtentoonstelling en over de invloed ervan in het Waasland

Klik hier om het rapport te downloaden.

WODE staat voor Wetenschappelijk Onderzoek naar de Deelcollecties cultureel Erfgoed in het Waasland. In 2008 liet de erfgoedcel Waasland dit onderzoek voor het eerst uitvoeren. In 2020 werd een nieuwe versie uitgewerkt, die de resultaten actualiseert en uitbreidt.

Klik hier om het rapport van 2008 te lezen.

Deze brochure stelt de Wase musea en andere boeiende erfgoedplekken in de regio voor. Per gemeente vind je een handig overzicht met kaartje. Dat smaakt vast naar meer!

Klik hier om de brochure te downloaden.

Vijf jeugdauteurs – Dirk Bracke, Rob Baetens, Moniek Vermeulen, Dirk Nielandt en Frank Pollet – herschreven oude Wase volksvertellingen tot spannende griezelverhalen. Kwelgeesten, heksen en duivels komen zo tot leven. Een must voor elke jonge griezelaar!

Klik hier om het boek te downloaden of ontleen het via de Bib. Krijg je niet genoeg van Wase volksverhalen? Duik dan in de Vlaamse Volksverhalenbank!

Deze archiefkrant is deel van Archief op het spoor (zie Voorbije projecten). Duik in de wondere wereld van de Wase archieven, via boeiende artikels, interviews en reportages.

Klik hier om het krantje te downloaden.

In het kader van het project Archief op het spoor (zie Voorbije projecten), ontwikkelde de erfgoedcel een lesbrief voor leerkrachten en een werkkaart voor leerlingen van de tweede graad middelbaar onderwijs.