Sprekend Waasland
In het najaar van 2020 lanceerde de Erfgoedcel Waasland de podcast Sprekend Waasland. Tien vertellers gingen enthousiast aan de slag met oude Wase volksverhalen en staken ze in een nieuw jasje. Hun 10 verhalen werden niet opgeschreven, maar ingesproken. Zo vertellen ze dit stukje Waas erfgoed op hun manier aan jou door. Je kan deze 10 afleveringen nog steeds beluisteren op Spotify.
Bekijk hier de trailer:
Wase volksverhalen
Het Waasland herbergt een schat aan verhalen die tot de verbeelding spreken. Ze worden trots doorverteld of angstig verzwegen. Ze worden vergeten door de ene generatie en weer opgediept door een andere. Ze evolueren mee met de tijd en worden nooit volledig identiek verteld. In 2007 onderzocht de erfgoedcel gekende en minder gekende bronnen met Wase volksverhalen, en verzamelde de verhalen in een inventaris. Dit leverde meer dan 500 verhalen op, waarvan er 10 werden gebundeld in het boek Griezelverhalen uit het Waasland. Ook de verhalen van Sprekend Waasland werden uit deze inventaris geplukt.
De partners
Sprekend Waasland was een project van de Erfgoedcel Waasland i.s.m. de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zwijndrecht.
De 10 verhalen
De witte man op Singelberg (Karen Dierickx)
De hoorndragers van het witte kruis (Wim Van de Velde)
Waasmonster (Frank Pollet)
7 maal ‘K’ brengt ongeluk (Cirque Totale)
De Groene kat (Lies Van Gasse)
Zjos, de bizarre penning (Lien Verhelst)
De zwarte klauw (Sarah Moens)
Het Blommeke van Leuven (Meneer Zee)
Zeemeerman – Joke Van Canneyt
De molenaar en zijn vrouw – Lotte Mariën