'Stille Waters': het boek en de podcast

Het afgelopen jaar werkte IOED Schelde-Durme samen met haar partners, waaronder Erfgoedcel Waasland, aan het erfgoedproject Stille Waters. Vlasrootputten in het Land van Dendermonde en het Land van Waas. Met trots kunnen nu de twee eindproducten worden voorgesteld! 
 
In het boek Stille waters – een uitgave van Die Keure in de reeks Monumenten en Landschappen Books – duikt Lies Vervaet via interviews met de laatste getuigen en onderzoek van oude kaarten en archiefbronnen in het bijna vergeten verleden van vlasrootputten. Je leest hoe deze waardevolle plekken een sleutelrol speelden in de regionale economie én hoe deze historische relicten vandaag van belang kunnen zijn voor biodiversiteit, water- en erfgoedbeheer.  Via deze link kan je het boek bestellen aan de prijs van €39.
 
Er is ook een gloednieuwe podcast om naar te luisteren. In drie afleveringen ontdek je het verhaal van dit bijzondere landschappelijk erfgoed, mét de stemmen van de laatste getuigen. 
 
Hier vind je de link naar de podcast op Spotify.
Hier vind je de link naar de podcast voor Apple-gebruikers.
 

Een rijke traditie

Het Land van Waas en het Land van Dendermonde zijn bijzonder waterrijke regio’s met de stromen Schelde, Durme en Dender in de hoofdrol. Hun invloed op het landschap en op de historische ontwikkeling van de regio staan als een paal boven water. Naast deze rivieren wordt het landschap gekenmerkt door tal van andere, kleinere waterelementen: beken, grachten, gekanaliseerde waterlopen en stilstaande waterpartijen. Veel van deze waterelementen vervulden voor onze voorouders diverse functies. Eén van deze functies bestond uit het roten van vlas.

Vlasrootputten zijn kleine, gegraven of deels natuurlijke waterpartijen waarin men de vlasvezels losweekte van de houtige kern om ze vervolgens te verwerken tot linnen. In het Land van Waas en het Land van Dendermonde was het landschap van minstens de late middeleeuwen tot ongeveer het midden van de 20e eeuw bezaaid met vlasrootputten. Deze regio’s vormden immers één van de belangrijkste vlasgewesten: minstens 10% van de oppervlakte was bestemd voor de vlasteelt. Dendermonde, Sint-Niklaas en Lokeren waren belangrijke vlascentra, met Lokeren befaamd om zijn zogenaamd “blauwe vlas”. De uitstekende reputatie van dit vlas, dat steevast een hoge marktprijs kreeg, zou te danken zijn aan het typische vlasroten in putten.

Waar het roten van vlas in de Leie bij Kortrijk – het 19e en 20e- eeuwse epicentrum van de vlasteelt en de vlasverwerking – goed gedocumenteerd is, is dit voor onze Oost-Vlaamse regio een stuk minder het geval. Door onze voorouders beschouwd als banale elementen in het landschap, zijn de rootputten en de karweien in en rond het water amper gedocumenteerd. De laatste getuigen van het gebruik van de poelen of grachten zijn intussen hoogbejaard, waardoor de herinnering aan deze typische landschapselementen en de praktijken dreigen verloren te gaan. Dit project brengt hier verandering in.

‘Stille Waters’ is een initiatief van IOED Schelde-Durme i.s.m. Regionaal Landschap Schelde-Durme, Erfgoedcel Dijk92, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Texture Museum van Vlas en Textiel Kortrijk en de Universiteit Gent en wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen.