De Wase Erfgoedkist: Leve(n)de kapellen!

Goed nieuws voor schattenjagers! De Erfgoedcel Waasland geeft een nieuwe publicatie uit in de reeks ‘De Wase Erfgoedkist’.

Ooit al gehoord van een kapel met een eigen Facebookpagina? Of van een kapel waar jaarlijks 800 wielertoeristen samenkomen? Of waar de klusjesman vertelt over haar bijzondere historie?

Dat het Waasland rijk is aan kapellen, is een understatement. Bijna 1500 kapellen zijn er, en dat in alle vormen en maten. Ze staan op plekken waar wegen samenkomen, hangen aan bomen en gevels en je vindt ze op plekken waar je ze niet direct zou verwachten. Iedere Waaslander rijdt er dagelijks wel een aantal voorbij, vaak zonder te weten welke verhalen er achter schuilgaan. Sommige van die kapellen staan op het punt te verdwijnen, andere zijn dan weer levendiger dan ooit.

 

10 bijzondere kapellen

In de publicatie ‘Levende kapellen!’ verzamelt de Erfgoedcel Waasland 10 bijzondere kapellen, verspreid over het hele Waasland. De kapellen zijn springlevend dankzij mensen uit de buurt die er zich jaar in jaar uit voor inzetten. Deze ‘kapelzorgers’ houden er bijzondere, soms jarenlange tradities in stand zoals ommegangen, vieringen en feesten, en durven ook voor vernieuwing zorgen.

Met ‘Levende kapellen!’ wil de Erfgoed Waasland een spotlicht zetten op het rijke Wase kapellenerfgoed, de tradities die er zich afspelen en de mensen die zich ervoor inzetten. Na ‘Schatten met pootjes’ is het de tweede publicatie in de reeks ‘de Wase erfgoedkist’, waarin telkens andere stukjes erfgoed van het Waasland worden verkend.

Nieuwsgierig geworden? Je kan de digitale versie van de publicatie hier lezen.  

De Wase erfgoedkist

In de reeks ‘De Wase Erfgoedkist’ verscheen eerder al ‘Schatten met pootjes’, een publicatie die samen met de 13 Wase heem- en oudheidkundige kringen werd gerealiseerd. Elke kring koos één beestig erfgoedvoorwerp uit zijn collectie. Samen onthullen ze vergeten en verborgen stukjes Wase geschiedenis.

Voorstelling Leve(n)de kapellen! in de Kruiskapel Eksaarde (Foto: Erfgoedcel Waasland)